zaterdag 28 december 2013

Spacemusic: De beste nummers over de Kosmos

Heel lang geleden, tijdens het lezen over siderale afstanden en lichtjaren, kreeg ik ineens een scherpe voorstelling van de uitgestrekte omvang van het Universum, de enorme, eindeloze onmetelijkheid van wat geen begin en geen eind heeft. Ik aanschouwde de kosmische afstanden, en voelde de kou van de ruimte.

En ik hoorde de muziek van het heelal.

**********************************************************************************

DE MUZIEK

Hieronder volgt een selectie met 18 nummers over de ruimte, met als thema de ruimte zelfs, planeten, sterren en andere hemellichamen, maar ook over astronauten en aliens, over liefde en heimwee.




                                           **********************************


Astronaut- Spinvis
Debuut album Spinvis uit 2002
Wat een fraai nummer is dat! Melancholieke solo intro, mooie, sobere tekst vol poëzie,
rustig tempo bij de eerste coupletten, maar na de brug wordt het melodie plots heftiger, en dat geeft het gevoel dat eenmaal de reis is begonnen, is er geen terugkeer mogelijk.
Je kunt de tekst ofwel metaforisch ofwel letterlijk interpreteren. Een reis door de ruimte of een reis door het leven en de liefde als je volwassen wordt en het ouderlijk huis verlaat.
Wat kan een stoere, zelfverzekerd kosmonaut toch kwetsbaar zijn in zijn raket, in de eenzaamheid van de ruimte, omringd door duisternis in de uitgestrektheid van het heelal...
Net zo kwetsbaar als iedereen die de reis door het leven onderneemt. Eenzaamheid, alleen gebroken door het wonder van de liefde. 

Geef de liefde wat ze vraagt
Eet de vruchten die ze draagt
Kijk niet om ga steeds vooruit   






 Space Oddity- David Bowie
Album David Bowie, 1969
Kosmonaut Major Tom is een fictief personage, maar toch is hij voor veel mensen meer echt dan echte astronauten.
In deze ruimtelijke odyssee reist hij de kosmos door in zijn schip en verliest  het contact met alles wat tot dat moment zijn wereld en zijn werkelijkheid was.
We vinden Major Tom weer in andere Bowie nummers zoals Ashes To Ashes.
Space Oddity vormt een deel van ons collectieve muzikale onderbewustzijn

Ik denk dat iedereen weleens zich als een kosmonaut in de ruimte voelt, alleen en losgekoppeld van de rest van de wereld.









Destination Venus- The Rezillos
Album Mission Accomplished But The Beat Goes On, 1979
Deze Schotse band die zo heerlijk sixties klinkt brachten dit nummer uit toen ze nog The Rezillos waren, voordat ze The Revillos werden, om opnieuw The Rezillos te zijn.
Wat een gedoe allemaal...
En wat een razend leuk nummer is dit!
Destination Venus is een onderdeel van de soundtrack van mijn generatie: kinderen uit de jaren 60 die naar de ruimte reisden samen met Amstrong, Aldrin en Collins. 


  





2000 Light Years From Home- The Rolling Stones
Album Their Satanic Majesties Request, 1967 

Het hele album was een soort breuk met alles wat de Stones tot dat moment hadden gedaan
Van Amerikaanse muziek waaronder veel covers (blues, soul en rock & roll), naar psychedelische nummers die bij hun eigen tijd hoorden. Het resultaat was niet helemaal slecht.
Het is merkwaardig dat ruimtelijke ontwikkeling en LSD toevallig samenvielen . Of misschien toch geen toeval?

It's so very lonely, you're a hundred light years from home.......







Looking For Astronauts- The National
Album Alligator, 2005 

Ik hou van The National omdat ze zo poëtisch, intens, donker en melancholisch zijn, qua muziek en qua teksten. Deze zijn vaak moeilijk te interpreteren. Probeer niet om ze letterlijk te begrijpen, want dan laten je de bomen het bos niet zien.
We zoeken astronauten. We gaan, we gaan. Kom je mee?







Spaceman- Babylon Zoo
Album The Boy With The X-Ray Eyes, 1995

Dit nummer verwijst naar de glam en space rock uit de 70's. Het werd heel populair in de 90's door de tv spot van Levi's en is ook het enige succes in de muziek carriere van Babylon Zoo.







53 Miles West Of Venus- The B-52s
Album Wild Planet, 1980
Het beste album van deze fantastische band uit Athens, Georgia bevat dit prachtig juweeltje uit de poprock muziek. Wild Planet ontdekte ik toen ik 16 was, in 1980, en is sindsdien een van mijn favoriete gebleven, en vind dit nummer één van de beste van The B-52's.
Veel plezier mee en bon voyage!













Under The Milky Way- The Church
Single uit het album Starfish, 1988
Dit prachtnummer is wat mij betreft een van de beste alternatieve poprock nummers uit de 80's. 
Het liedje gaat niet om de sterrenstelsel maar om de Melkweg, het concertzaal in onze Amsterdam, waar de Australische band ging optreden.






Black Star- Radiohead
Album The Bends, 1995   
Toen ik voor het eerst dat nummer luisterde, halverwege de 90's, ontdekte ik ook Radiohead. 
Wat een lekker dramatisch nummer is dat, alhoewel het gaat hier niet over de ruimte en zo, maar over het eind van de liefde.
De tweede album van Radiohead bevat nog een 'space' titel: Planet Telex.













Starman- David Bowie
Album The Rise And Fall Of Ziggy Stardust And The Spiders From Mars, 1972
Met dit fantastisch album creëerde Bowie het mythische personage (tevens een soort alter ego): de buitenaardse Ziggy Stardust, die een rockstar wordt met een flitsende muzikale loopbaan en later wordt overspoeld door het succes en de roem totdat er niks meer van zijn eigen identiteit blijft. Van absolute succes naar verval en eenzaamheid.






  





The Sun And The Moon- The Pogues
Album Pogue Mahone, 1996
Het was het tweede studio album van de Ierse folk rock band na het vertrek van zanger Shane MacGowan door problemen met alcohol. Co vocals Spider Stacy werd toen lead singer van de band.
De song die we nu gaan luisteren heeft niks te maken met de ruimte, of misschien toch wel.....







Telstar- The Tornados
Single uit 1962, van het album The Sounds of The Tornados
Telstar was een wereldwijde hit in 1962 en ook de eerste keer dat een Britse band een nummer 1- hit scoorde in Amerika.
Het bijzonder geluid van het instrumenteel nummer kwam doordat sommige delen werden opgenomen in een badkamer. Ja, niks beters dan de akoestiek van een goede badkamer, dat weet iedereen die onder de douche zijn longen uit zingt.






Planet Claire- The B-52's
Album The B-52's uit 1979
Het eerste plaatje van de Amerikaanse new wave band begint met dit kosmisch sfeervol nummer en bevat ook de superleuke Rock Lobster en 52 Girls.
Geïnspireerd in Science Fiction B-movies maar ook in postpunk nummers van bijvoorbeeld Joy Division. 






Space Invader- The Pretenders
Debut album Pretenders uit 1979
Het eerste album van de Britse band met Amerikaanse gitariste- zangeres Chrissie Hynde is nu een klassiek, met wereldberoemde nummers als Brass In Pocket. Het album scoorde al vroeg heel hoog en werd een wereldhit.
Het instrumenteel leuke nummer Space Invaders maakt me denken aan dát andere space song van The B-52's: 53 Miles West From Venus. Niet dat ze op elkaar lijken, maar het is merkwaardig dat deze twee belangrijke new wave bands zo' n soortelijk nummer over de ruimte hebben.
Verering voor de jaren 60 popcultuur hebben hiermee veel te maken.







Flying Saucer Attack- The Rezillos
Album Can't Stand The Rezillos, 1978
De Schotse punk-new wave band komt weer met een reuze leuke space song, met heerlijk kitsch tekst.






Saturn Return- REM
Album Reveal uit 2000
Melancholische sfeer en ingewikkelde tekst. Persoonlijk heb ik geen flauw idee waarover het nummer gaat, zelf na het lezen op lyricsmania, dus je mag zelf de lyrics hierop lezen. 







Across The Universe- The Beatles
Album No One's Gonna Change Our World, 1969, en Let It Be, 1970

De spirituele Kosmos is even groot en even diep als de ware Kosmos, en zo had John Lennon ook begrepen toen hij dit nummer schreef. The Beatles deden toen aan Transcendente Meditatie en het lied weerspiegelt het belang van John in dit soort onderwerpen.   
Op 5 februari 2008 werd Across The Universe door de NASA naar de ster Polaris verzonden. Deze ster ligt 431 lichtjaar ver van de Aarde



    



We Are All Made Of Stars- Moby
Album 18 uit 2002
Ik ben ervan overtuigd dat we één zijn met de Kosmos: wij allemaal, mensen en dieren, planten en bomen. Ik ben natuurlijk niet de enige. Amerikaanse electronica/alt rock muzikant Moby ook.
Maar dit nummer heeft nog veel verhalen erachter. Het werd in New York geschreven vlak na 11-S om het gevoel van hopeloosheid te verwoorden. 















 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten